Ett kontor är långt ifrån enbart en arbetsplats. Det är en plats där vi spenderar mycket av vår tid som anställda och av den anledningen är det viktigt med trivseln. Hur ska du då gå tillväga för att inreda kontoret på bästa sätt? Läs och låt dig inspireras!

Vad menas egentligen att inreda på ett proffsigt sätt? Främst handlar det om att inreda efter de behov som är identifierade och som skapar trivsel och den där så viktiga må-bra-känslan för de personer som vistas där. Inredningsstilen måste med andra ord uppfylla sitt syfte, annars är den missriktad och därmed så gott som bortkastad. Här handlar det förstås till viss del om färg och form, men också om de faciliteter som finns till hands för att förgylla den tid som spenderas på kontoret. Med tanke på all den tid som de anställda faktiskt vistas i lokalerna, varför inte inreda det därefter? Här finns ingen anledning att snåla med resurserna; satsa på personalen och du får i det närmaste garanterad avkastning på din investering.

Missa inte det grundläggande

Det kan låta självklart, men ibland finns ett fokus på att låta detaljerna utgöra helheten och därmed missa det som anses som grundläggande. Vad som är grundläggande kan förstås variera beroende bland annat på verksamhet, men något som inte får missas i något läge är kaffet. Allra smidigast är att hyra kaffemaskin istället för att köpa en dito. Se till att satsa på en maskin med inbyggd kvarn, så att ni alltid får nymalet kaffe i koppen – skillnaden är enorm. Du vill inte ha en arbetsplats där de anställda tar med dig kaffe hemifrån i termos för att jobbkaffet är odrickbart.

Faciliteter som kopieringsmaskiner och skrivare är förvisso nödvändiga verktyg som måste finnas, men det har ingenting med stämningshöjande inredning att göra. Ta här gärna inspiration från företaget Google för att få till en inredning som sopar banan med de flesta andra företag. På Googles kontor erbjuds en rad olika bekvämligheter såsom sittsäckar där de anställda kan sitta och jobba avslappnat, samt pingisbord och fotbollsspel för umgänge och rekreation. De anställda bjuds för övrigt på både frukost och lunch, något som förvisso kräver en viss omsättning för att motivera.

Detaljerna som ger mervärde

Trots att det grundläggande bör ta en stor plats i det totala inredningsarbetet är det viktigt att ägna omtanke åt detaljerna för ett lyckat resultat. Här är det fantasin som får styra och några inredningsdetaljer att pussla med för att skapa trivsel är exempelvis:

  • Mattor. Det här rör främst de heltäckande mattor som läggs i korridorer och arbetsytor och som har en ljuddämpande funktion, men det kan också handlar om trasmattor som ökar trivseln i exempelvis gemensamma lunchutrymmen – eller på hemmakontoret i egna bostaden.
  • Växter, som får kontoret att kännas mer levande och får bort den ”fyrkantiga” känslan av att befinna sig i en kontorsbyggnad eftersom det mjukar upp miljön en aning.
  • I de allmänna utrymmena kan det kännas mycket trevligt med konst på väggarna, eftersom det ofta ger en lugnande känsla i samband med lunch- och fikaraster. Här kan det också vara idé att satsa på snygga vaser och liknande.